Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » Waarom je deze band live moet zien (DLO3, Move on up)

Waarom je deze band live moet zien (DLO3, Move on up)

Soms heb je een fantastisch nummer gevonden, en dan denk je: er gaat niets boven het origineel! Maar toch zijn sommige covers zo anders dat ze het origineel een compleet nieuwe betekenis geven.

Vandaag lees je alles over zo’n bekend liedje in een nieuw jasje, namelijk ‘Move on up’ van het Delvon Lamarr Organ Trio (DLO3).

Wie kent dit nummer van Curtis Mayfield niet? Of ‘Touch the sky’ van Kanye West, waarin het nummer gesampled wordt.

‘Waar is de bas vraag je je af?’

Het eigentijdse souljazztrio DLO3 bouwt hiermee een tijdmachine naar de jaren 60 en 70. Het is duidelijk geïnspireerd door The Meters en Booker T. & the M.G.’s. In deze blog leg ik je uit wat souljazz precies is en waarom deze band uit Seattle zo goed klinkt.

Want waarom moet je deze band live zien? Vanwege de steengoede improvisatie. Verder kun je Jimmy James z’n tanden zien poetsen met z’n gitaar. En als dat niet genoeg is, moet het dynamische samenspel je toch overtuigen!

‘Move on up’ is lastig stilzitten

Zachtjes en teder begint de gitaar met de intro. Deze gaat over in een aanstekelijk, enthousiast tempo en het orgel en de drums vallen in.

Het is vanaf dat moment moeilijk om stil te blijven zitten. Door de hoge, lange tonen van het orgel en de opzwepende drums en gitaar heb je eigenlijk geen keus. ‘Waar is de bas’ vraag je je af? Antwoord: die speelt Lamarr met zijn linkerhand.

Delvon Lamarrs motto is niet voor niets ‘feel good music’. ‘Move on up’ is lekker funky en warm. De staccato gitaar maakt het helemaal af. Zulke vriendelijke muziek. Megatoegankelijk ook!

Ook maakt DLO3 goed gebruik van dynamiek. Een orgel moet natuurlijk niet zo luid. Vooral in deze liveversie bepalen de gitaar en drums heel secuur de dynamiek.

Betoverend Hammondorgel en Jimmy Hendrix

Delvon Lamarr speelde eerst jazztrompet en -drums. Pas op zijn 22ste raakte hij betoverd door de warme sound van dit grote Hammondorgel.

‘Zijn stank face is zo enorm, dat het lijkt alsof zijn IQ keldert met 100 punten.’

DLO3 draait verder om de twee solisten, gitarist Jimmy James en organist Delvon Lamarr. De drums zijn vooral functioneel en ondersteunend. Ook in andere nummers hoor je de geweldige klik tussen Lamarr en James, die samen improviseren en op elkaar reageren.

Hilarisch zijn bovendien de stank faces van Jimmy James. Zijn stank face is zo enorm, dat het lijkt alsof zijn IQ keldert met 100 punten. Onder het mom van ‘hoe gekker je kijkt, hoe beter de muziek’. Floreren doet hij trouwens tijdens zijn Jimmy Hendrixsolo’s.

Souljazz

Maar wat is ‘souljazz’ nou precies? Souljazz of funky jazz is een subgenre van jazz, met invloeden van blues, soul, gospel en funk. Orgeltrio’s zijn binnen dit genre populair. Improvisatie is daarbij een sleutelelement.

Ook buiten het souljazzgenre speelt DLO3 verrassende covers zoals ‘Careless whisper’ van George Michael. Houd deze productieve band dus scherp in de gaten. Ik zeg altijd: beter goed gejat dan slecht bedacht.

Overtreffen kun je het origineel niet altijd. Veranderen en opnieuw inkleuren kan wel!

Nog meer tips en dan stop ik

Let op, want bandlid Jimmy James speelt ook voor The True Loves. Drummer Dan “Vanilla” Weiss zit daarnaast in The Sextones. Doe er je voordeel mee!

Reacties zijn gesloten.