Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » Recensie The Village: tattoomanie en koffiepiraten (Utrecht)

Recensie The Village: tattoomanie en koffiepiraten (Utrecht)

Wil jij makkelijker kunnen kiezen tussen de honderden koffiebars in Nederland?

Maar heb jij geen tijd om ze allemaal langs te gaan? En wil jij je verder verdiepen in koffie, ook al weet je niet hoe?

Dan is deze blog voor jou. Vandaag probeer The Village Coffee & Music in Utrecht uit, met recensie en al. Deze keer leer je wat specialty coffee is en hoe een koffietent met tattookunst toch toegankelijk blijft.

Verder maak je kennis met koffiepiraten en halfnaakte zeemeermintattoos, en gaat mijn smaakwereld open. Kortom, genoeg om verder te lezen dus!

The Village Coffee & Music

In Utrecht waren er eind 2019 al 37 koffietentjes volgens het AD, alleen is er slechts eentje met de naam The Village Coffee & Music op de Voorstraat.

Dit is mijn plek, want hier schenken ze specialty coffee. Wat dat is lees je hieronder. The Village verkoopt trouwens ook koffiebonen en er zijn optredens.

Koffiestandaarden van fijnproevers

Producten evolueren vaak door. Op een gegeven moment is er zo veel kennis dat er bepaalde standaarden ontstaan voor de kwaliteit. Een van deze standaarden is de specialty coffee.

Koffie heet niet zomaar specialty coffee.

Speciaal opgeleide fijnproevers beoordelen de koffie op 11 pijlers. De belangrijkste zijn geur, smaak, nasmaak en body. Als je meer wilt weten hierover, lees dan hier verder.

Deze fijnproevers bepalen dus of jouw koffie aan deze voorwaarden voldoet. Zo kun jij jezelf beschouwen als koffie-enthousiasteling wanneer je alleen specialty coffee drinkt.

Op weg naar de ideale specialty coffee zet ik mijn fiets neer en loop ik op de Voorstraat 44-46 af. The Village bestaat uit twee gescheiden panden die naast elkaar liggen, nummer 44 en 46.

Piratenhol?

Het schreeuwerige logo op de vlag van The Village herken je van ver. Met de skeletachtige, kronkelende letters denk je gelijk aan de piratenvlag van de duistere Black Pearl (een piratenschip) uit Pirates of the Caribbean. 

Desondanks betreed ik deze verspreider der specialty coffee bij nummer 44.

Dit is een koffiebar met lichtere kleuren binnen als bruin en wit, maar toch zou een geschoren versie van Jack Sparrow hier kunnen serveren, met minder oogschaduw op. Naast de (bijna) doodshoofdvlag hangen er namelijk plaatjes aan de muur van tattookunst. Is dit een piratenhol?

‘Waar ben ik beland?’

Ik zie slangen met open bek, schedels en gebitten met de tanden op elkaar, dolken die deze schedels doorspiesen. Deze tattooschilderijen gapen je aan vanaf de ene muurzijde als je doorloopt naar het zitgedeelte.

Halfnaakte zeemeerminnen met rode schubben

Deze tattookunst gaat verder op de andere wand, die helemaal volhangt, zoals mensen hun hele lichaam bedekken met tattoos. En ja hoor, mijn oog valt op een piratenschip met donkere zeilen, met aan beide zijden halfnaakte zeemeerminnen met rode schubben. Waar ben ik beland?

Als ik eenmaal geland ben na deze tattooshock, is het koffietijd. Dus ik bestel een regular filterkoffie, op aanraden van het personeel.

Voor dit zwarte genot betaal ik € 3,70. Ik drink zwart, omdat ik de koffie echt wil proeven. In een fijne, witte mok krijg ik deze ingeschonken.

De smaaktest

De geur is licht bitter en ik ben er klaar voor. Wanneer het goedje m’n tong raakt proef ik gelijk de sterkte van de smaak. Ongelofelijk. Dit is specialty coffee. Een hele diepe smaakbeleving. Niet subtiel, wel krachtig.

Als eerste proef ik, net als de geur maar dan sterker, de bitterheid van deze zwarte stimulans. En zure koffie. Ik proef ook zure koffie. Dat laatste merkt m’n maag later ook… Dit is niet de milde lichtgebrande koffie die ik drink, nee, dit is het zware geschut!

Inmiddels zijn er minder mensen binnen, waar ik zit, en gaat de zwiepende rock aan. Ik voel de cafeïnekick, want dit is sterk spul. Niet voor de cafeïnegevoeligen onder ons. Deze koffie is nauwelijks zoet, en dat zijn mijn smaakpapillen niet meer gewend.

Snelle smaakverzadiging

Toch moet ik concluderen dat de sterke smaak wel boeit, maar niet intrigeert. De smaak verzadigt namelijk snel door de hevige smaakexplosie. Wel blijft de nasmaak veel langer dan gemiddeld achter in de mond en keel, en dat is een groot pluspunt. Voor een intense prikkeling van de zintuigen zit je bij The Village op de juiste plek!

Alle feiten tot nu toe op een rijtje:

  • Specialty coffee: check.
  • Tattoos: check.
  • Piratenvlag: check.
  • Intense smaak: check.
  • Snelle smaakverzadiging: check.

Tweede zitgedeelte nummer 46

Als ik niet was teruggegaan voor ’n latte macchiato (ik was toch niet helemaal verzadigd😉), had ik nooit geweten dat er nog een tweede zitgedeelte was, op nummer 46. Hier kom ik binnen in een huiskamerachtige sfeer, waar de muziek luider is en ik op de bruine sofa plaatsneem.

Geen tattookunst aan de muren, wel een staande, neppe pauw op een verhoging. De psychedelische gitaren scheuren rond de ruimtes. Voor ieder wat wils.

‘… de smaak van de filterkoffie was diep, rijk en intens’

Beoordeling

Dan nu het moment van de waarheid. Ik moet zeggen dat teruggaan voor een latte mij positief heeft beïnvloed. Ik zou de plek sowieso aanraden als je van koffie houdt. Bovendien heeft deze plek ook ruimte voor de muziekliefhebber in nummer 46.

Wil je liever rustig praten, dan kun je beter plaatsnemen in nummer 44. The Village is met deze diversiteit aan ruimtes echt een toegankelijke plek. Een huiskamer, terras, muziek- en praatplek in één.

En het belangrijkste: de smaak van de filterkoffie was diep, rijk en intens. Dit is ontegenzeggelijk specialty coffee en voldoet aan alle eisen op de 11 gebieden.

Als je intens liever vermijdt, kun je altijd voor de makkelijkere latte gaan. Ze hebben beide.

The Village is overigens geen zeerovershol, waar je bij elke cappuccino een tattoo van een griezelige, vuurspuwende draak moet laten zetten. Wees dus niet bang voor naalden.

Koffie en tattoos

Conclusie: de tattooliefhebber zit hier zeker op zijn plek. Vergeet de piratenverhalen als je echt van koffie houdt en dompel je onder in de rijke smaakbeleving van specialty coffee, ondanks de vroegrijpe verzadiging. Ook voor de pure koffieliefhebber!