Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » Hoe het afloopt met lelijke eendjes als Janis Ian (At Seventeen)

Hoe het afloopt met lelijke eendjes als Janis Ian (At Seventeen)

Vroeger een lelijk eendje? Wel eens buitengesloten op de middelbare school?

Ik weet namelijk niet hoe jullie tienerjaren verliepen…

Ik probeerde vooral cool te doen om overal bij te horen, terwijl ik onzeker was over mijn beugel. Hopelijk ben je daar allang overheen net als ik, want nee, vroeger was niet alles beter.

Dat maakt ‘At Seventeen’ over buitensluiting en eenzaamheid des te meer herkenbaar. Je leest in deze blog wat de poëtische tekst uit 1975 van de Amerikaanse Janis Ian betekent en wat er gebeurt met lelijke eendjes zoals zij.

Lelijk eendje

Alleen dromen gratis voor Janis Ian

‘At Seventeen’ gaat over het leed van onze kinderjaren.

De harde waarheid die Janis Ian toen leerde kennen, de valentijnen die ze nooit kreeg en het enige wat haar voor niets werd aangereikt: dromen.

‘… ze bleek 18 jaar later zelf openlijk lesbisch te zijn.’

En wie dacht destijds wel eens dat het niet meer goed kwam? Gelukkig weten we nu beter, en deze tijd is voorbij en ver weg. Dat voelt Janis Ian ook, al kun je niet ontkennen dat het ergens nog een beetje pijn doet.

Geen minderwaardigheid

Toch voelt ze zich niet minder dan de rest. De populaire mensen krijgen immers wat ze verdienen (“They only get what they deserve”). Want lelijke eendjes groeien altijd uit tot prachtige zwanen.

Sommigen interpreteren dit liedje zelfs als iemand die uit de kast komt (“I learned the truth at seventeen”).

Janis Ian legde deze link zelf niet. Sappig detail: ze bleek 18 jaar later zelf openlijk lesbisch te zijn. Grappig hoe het kan lopen.

“I wrote my first song at 12, was published at 13, made a record at 14, had a hit at 15, and was a has-been at 16.” – Janis Ian

Buitengesloten

Hoe persoonlijk was ‘At Seventeen’ voor Janis Ian? Ze was namelijk joods en een van de drie witte meisjes van haar school. Dat maakte haar ontegenzeggelijk een buitenstaander.

Verder werd ze op 15-jarige leeftijd bekend met het zelfgeschreven nummer ‘Society’s Child’. Toen gebeurde in haar woorden het volgende: “I wrote my first song at 12, was published at 13, made a record at 14, had a hit at 15, and was a has-been at 16.”

De eenzame gevoelens van die leeftijd kent ze dus wel. Gelukkig kwam ze na een radiostilte van 9 jaar terug met haar allergrootste hit ‘At Seventeen’.

Het nummer was zelfs zo persoonlijk voor haar, dat ze het eerst niet live durfde te zingen.

Prachtige zwanen en uitzicht

Zwanentriomf over verleden

Hoe is het dan afgelopen met Janis Ian?

Goed.

Ian zegeviert met ‘At Seventeen’ over haar verleden. Dit nummer en haar roem zijn het onomstotelijke bewijs dat ze geen lelijk eendje meer is, maar een mooie zwaan. En ze is zelfs gecoverd door Céline Dion, met meerdere grammy’s op zak!

Voorbeeldfunctie

Laten we Janis Ian daarom als voorbeeld nemen. Het oprechte, kwetsbare ‘At Seventeen’ is een reminder van hoe het vroeger was voor sommigen.

Maar vergeet nooit, net als Janis Ian, om vooruit te kijken naar de toekomst. Want lelijke eendjes, waar jullie ook zijn: jullie zijn prachtig!