Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » De vieze gezichten van Freddie King (Have you ever loved a woman)

De vieze gezichten van Freddie King (Have you ever loved a woman)

Wanneer is het voor het laatst dat je iets nieuws hebt toegevoegd op Spotify? Je afspeellijsten ken je nu wel, en je toevoegde nummers heb je helemaal grijsgedraaid.

Speciaal voor jou schrijf ik daarom elke week een blog voor nieuwe inspiratie. Zodat jij niet op onderzoek uit hoeft.

Vandaag is ‘Have you ever loved a woman’ van de Amerikaanse Freddie King aan de beurt. Stank faces, gillende bluesgitaren en Bloody Mary’s zijn het decor van deze bluesgigant in de jaren 50 tot 70. Misschien dacht je dat je niet van blues hield? Fout, want dat dacht ik ook. Nu denk ik dat niet meer.

Diepgeworteld lijden

Een van de drie Kings die de grondvesten van de blues deed schudden. Wie die andere twee Kings zijn lees je verderop. Are you ready for Freddie?

‘Have you ever loved a woman’ is een langzame klaagzang van 12 minuten. Diepgeworteld lijden en een eenzame gitaar. Arme Freddie, wie heeft jou pijn gedaan?

De energie en passie spatten werkelijk af van de gillende bluesgitaar. Zoveel dikke, stroperige bluesjus. Zoveel soul, zoveel gevoel.

Fenomenale flair

Het gaat simpel gezegd om één ding bij Freddie: flair. Let ook op de rusten tussen solo’s die Freddie gebruikt. Dat creëert ruimte. Heerlijk gepingel op de gitaar, allemaal live.

En dan opeens word je wakker uit je bluesflow en hoor je vaag, ver van de microfoon, iemand schreeuwen: “Have you ever loved a woman?” Het blijft even stil, dus je vraagt je af of je het goed gehoord hebt. Dan huilt Freddie met raspende stem verder. Over diepe liefde en schatjes van andere mannen.

Pionier van bluesrock

Deze man was de vroege gitaarheld van Eric Clapton, en niet voor niets. Hij is geen familie van Albert King en B.B. King. Toch staat hij samen met hen aan de top van de bluesgitaar, als pionier van de bluesrock.

Freddie King is bekend van instrumentals als Hideaway, Stumble en Funky. 

Als pure bluesmuzikant kende hij bovendien het leven van de lagere klasse, want hij werkte vanaf zijn 18e in de staalfabriek en deed muziek er eerst bij.

Verslaafd aan Bloody Mary

Bijna het hele jaar was hij weg van huis, wat zijn vroege dood ook verklaart. Op 42-jarige leeftijd stierf hij aan een ontsteking van de alvleesklier en maagzweren.

Officieuze oorzaken hiervan zijn zijn Bloody-Maryverslaving, onbegrensd feestgedrag en onbeperkte tourstress. Hoe kan het ook anders?

Niet getreurd, want deze Texaanse held wordt voor altijd herinnerd. Freddie King Day is namelijk uitgeroepen op 3 september 1993.

Stank face: niet bepaald schattig

Hoe ziet zo’n ster er eigenlijk uit als hij optreedt? Met zo’n enorme passie kan het alleen maar een afgrijselijk gezicht zijn. En dat klopt. Ik zie een bezweet voorhoofd, omringd door gigantisch dikke bakkebaarden. Hij staat daar met getuite lippen en stank face (net als Jimmy James).

Bij een stank face denk je altijd: wat ruikt er zo vreselijk bij deze muzikant? Heeft hij zich niet gewassen?

Freddie King trekt met zijn stank face zijn gezicht in allerlei plooien, helemaal in de ban van de muziek. Niet bepaald schattig. Wel het product van passie, gierende solo’s en liefde voor het vak.

De koning van de schwung

Freddie King is dan ook de definitie van schwung. Met ‘Have you ever loved a woman’ over getrouwde vrouwen blijft hij je achtervolgen. Daarom is het een must voor je nieuwe afspeellijst.

Een fijne Freddie King Day alvast!