Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » Recensie 30ml: hoe je je koffietent opwindend houdt (Utrecht)

Recensie 30ml: hoe je je koffietent opwindend houdt (Utrecht)

Hoe blijf je het spannend houden als je eenmaal een koffietent kiest?

Natuurlijk, elke koffie is anders. Maar toch schuurt het. Soms wil je gewoon out of the box! In deze editie lees je daarom hoe je je koffietent opwindend houdt zonder te hoeven koffiebarhoppen.

‘Mijn hipsteralarm gaat af.’

Ik presenteer daarom koffiebar nummer twee in Utrecht: 30ml. Bij koffieliefhebbers alom bekend vanwege het fijnbesnaarde interieur en de hippe uitstraling.

Naast koffiedates en AeroPress lees je hoe ik in slaap wordt gesust door een hele milde koffie, aangelengd met kokosmelk en Tony’s Chocolonely (hmmm, heerlijk).

Hipsters bij 30ml

Dit keer geen piratenvlag, wel een klein uithangbord waar 30ml op staat. De naam komt van de inhoud van een espressokopje. Specialty coffee pur sang.

Koffie hipster

30ml zit onder andere op het Vredenburg, 10 minuten lopen van Utrecht Centraal.

Pieeepppp. Mijn hipsteralarm gaat meteen af. Kombucha, matcha en groene fruitsapjes: welkom in het beloofde biologische land. Gembergeuren kruipen mijn neusgaten in. Oooh, de hipstergeur, heerlijk.

Pijnlijk begin

Binnen ziet het er ook hip uit, maar niet té. Houten balken in ruitvorm, schoolstoelen en pijnlijke houten banken (meh). Ik zie vooral kleine, schattige tweepersoonstafels.

Perfect voor een afspraak of koffiedate❤️.

Het rustige geroezemoes en de achtergrondmuziek creëren een warme koffievibe.

Bijzonder:

De bediening loopt rond om je bestelling op te nemen. Ik kan dus lekker (of niet lekker, meh) blijven zitten.

Kaart van hier tot Ethiopië

Wakker worden millennial! Deze moderne koffiebar heeft een dikke kaart met categorieën als “black coffee”, “white coffee” en “season specials”.

Keuzestress.

Keuzestress achter laptop
Keuzestress door de brede kaart

Ondanks deze keuzestress straalt de tent rust en comfort uit. Naar eigen zeggen gaat 30ml voor de huiskamersfeer, en dat lukt bijzonder aardig.

Ik voel mijn vrijheid beperkt worden door de keuzestress (ironisch hè?), waardoor ik snel de knoop doorhak: één AeroPress. Ik vertel je hieronder wat dat is.

‘De zachtste, vriendelijkste smaak die je kunt bedenken.’

AeroPress

De naam zegt het al, want met de luchtdruk van deze pers druk je het water door de koffie. De AeroPress ziet eruit als een te grote spuit. Deze plastic pers is gebruiksvriendelijker en sneller dan de Franse pers. Dat laatste is de bekendere glazen pers waarin koffiedrab achterblijft.

Bovendien:

Bij de AeroPress plaats je een papieren filter, waardoor kleine koffiedeeltjes niet mengen met het zwarte sap. Meer informatie hierover lees je hier.

AeroPress
AeroPress

Jammer, de AeroPress valt af, want onderdelen van het apparaat missen. Dan maar de koude Bounty Hunter, met kokosmelk, Tony’s Chocolonely en espresso. Deze kost € 6,25, wat erg aan de prijs is.

Ik begin ’n beetje sloom voor me uit te staren, de woorden komen niet meer en ik weet wat dat betekent: KOFFIETIJD!

Milde Bounty-Hunter-versuffing

Deze koude koffie heeft nauwelijks geur. Oh wat is ‘ie zacht! De zachtste, vriendelijkste smaak die je kunt bedenken. Zo comfortabel in de mond.

En de espresso proef je terug.

‘Mijn achterwerk moest het ruim een uur ontgelden op de houten bank.’

Als nasmaak kokos, om het af te maken. Van deze zachtaardige Bounty Hunter voel ik geen kick, meer een aangenaam cafeïneklopje op m’n schouder.

De smaak komt pas in je mond als je echt de hele slok binnen hebt. Het is dus geen sterke, overweldigende smaak.

En daar komt bij:

De Tony’s is bitter, om het koffiegevoel te versterken. Het meest proef je zoet, hoewel niet zo zoet als je zou verwachten.

Door de rustige achtergrondbeat, de vele koffiedates rond mijn tafel en het milde cafeïneklopje voel ik me zeer comfortabel en kalm. Ik val bijna in slaap.

Slapende nijlpaard
Slaperige nijlpaard.

Gelukkig schrik ik op voordat mijn telefoon en portemonnee gestolen zijn. Schuchter sta ik op. Heeft iemand mijn bijna-bewusteloosheid gespot?

Nee, ik kom ermee weg!

Half slaapwandelend door de warme huiskamer vind ik de uitgang.

Hoge prijs maar brede kaart

Dan nu de beoordeling. Voor een lage prijs ben je hier aan het verkeerde adres. Wel krijg je daarvoor een zeer brede kaart terug, met zowel eten als allerlei koffie-experimenten en hipstersapjes.

Om alles uit te proberen, moet je hier minstens twintig keer komen. Voor opwinding en out of the box zit je hier dus goed. Alleen voor de AeroPress moet je doorlopen.

Daarnaast was de koffie zijdezacht met een heerlijke mondbeleving.

Punt van aandacht:

De smaak. Deze is iets minder diep en rijk, waarschijnlijk door de kokossmaak, die lang blijft hangen in de mond.

Tot slot slecht nieuws voor hen met een fluwelen bips. Mijn achterwerk moest het ruim een uur ontgelden op de houten bank. Neem dus gerust een kussen mee!